KESKUSTAN ELINVOIMA – MITÄ SE ON?

Keskustan elinvoima on kauppojen ja palveluiden summa. Elinvoimaisessa kaupunkikeskustassa on mahdollisimman paljon palvelevia liikkeitä ja avoimia ovia. Tyhjät liiketilat puolestaan vähentävät koettua viihtyvyyttä ja elinvoimaa.

Kaupunkikeskustan elinvoimaa haastaa verkkokauppa sekä keskustan ulkopuoliset kauppapaikat. Keskusta tarjoaa kuitenkin edelleen monipuolisimmat elämykset ja palvelut sekä toimii kaupungin sosiaalisen elämän solmukohtana.

Keskustaa tulee tiivistää ja asiakaskokemusta parantaa, jotta sen elinvoima ei laimene. Keskustassa on myös tärkeää lisätä asumista ja työpaikkoja ns. ”vartin keskusta” -vyöhykkeellä. Näin keskusta pysyy elävänä ja elinvoimaisena.

 

ALL-in KESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA – MIKÄ SE ON?

Keskustan elinvoimalaskennassa kartoitetaan kaikki keskustan liiketilat, luokitellaan ja viedään sähköiselle kartalle. Elinvoiman tunnusluvuista nähdään liiketilojen jakauma: kauppojen ja ravintoloiden osuudet, tyhjien liiketilojen osuus sekä elinvoimaluku, joka on indeksi vuotuisen kehityksen seuraamiseen.

Elinvoimalaskennan kehityskumppanina toimii valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry. Keskustan elinvoimaa seurataan vuosittain lähes kaikissa Suomen kaupungeissa ja lisäksi useissa kaupan keskittymissä keskustan ulkopuolella. Salokorpi-yhtiöt on tuottanut elinvoimalaskennan palveluita vuodesta 2015 ja asiakkaina ovat 40 Suomen suurinta kaupunkia.

 

MITÄ HYÖTYÄ KAUPUNGILLE ON ELINVOIMALASKENNASTA?

Elinvoimalaskenta näyttää kartalla ja lukuina keskustan liiketilat ja niiden käyttöasteen. Liikeyritykset ja julkiset palvelut löytyvät rekisteristä ja niitä voidaan myös hakea nimellä ALL-in portaalista.

Elinvoimalaskenta auttaa suhteuttamaan oman kaupungin elinvoimakehityksen suhteessa valtakunnallisiin trendeihin. Erikoiskauppojen määrä keskustoissa on vähentynyt viime vuosina, sen sijaan kahvilat ja ravintolat ovat jopa lisänneet toimipaikkojaan. Myös kauneuden- ja hyvinvoinnin palvelut ovat lisääntyneet keskustojen kivijaloissa.

Elinvoimalaskennassa liiketilat ovat myös toimialaluokiteltu (Suomen Kauppakeskusyhdistyksen luokitus) – näin tiedetään tarkasti esimerkiksi, kuinka monta muotiliikettä tai parturi-kampaamoa keskustassa palvelee.
Keskusta-alueen tiiviys ja elinvoiman epäjatkuvuuskohdat nähdään voimakartasta. Keskustan kehittäminen pitää aloittaa keskustan keskipisteestä.

Lue lisää: https://www.salokorpi.com/all-in-city-app/

YHTEYSTIEDOT MARTTI WILHELMS, FM, keskusta-asiantuntija
050 538 4334
martti.wilhelms@salokorpi.com
Facebook
Twitter